Andrea Scanzi, Elogio dell'invecchiamento. Viaggio alla scoperta dei dieci migliori vini italiani (e di tutti i trucchi dei veri sommelier), Mondadori Strade Blu, Milano 2007 (immagine tratta dal link) |
Il libro del momento. La "fissa". Tutti gli appassionati di libri hanno il proprio libro del momento. Quello che li ha colpiti, ossessionati, soprattutto se non sono riusciti ad averlo immediatamente, subito dopo esserne venuti a conoscenza.
Il mio libro del momento è un volumone che ho scoperto per caso, seduta ad aspettare su una poltroncina nella celebre mecca romana della gastronomia di qualità, Eataly.
L'ho preso in mano perché tra i vari libri dedicati a cibo e bevande spiccava per diversità di collana: le Strade Blu Mondadori, solitamente destinate a testi di narrativa. E in effetti un ché di narrativo ce l'ha.
Sto parlando di Elogio dell'invecchiamento di Andrea Scanzi; un libro che tratta di vini in maniera nuova, con intelligente ironia, buon gusto e grande cultura, aggiungendo qua e là citazioni letterarie, musicali e filmografiche di nicchia. Mai avrei pensato di imparare così tanto sui vini con tale facilità!
Un libro che pensavo di riuscire a reperire nell'immediato e che invece sono stata costretta, mio malgrado, ad acquistare in formato e-book, rimanendo con la speranza di trovarlo in formato cartaceo prima o poi.
Godibilissimo e assolutamente consigliabile!
The book of the moment. The obsession. All book-lovers have their own book of the moment. The one that surprised them, especially if they weren't able to find it immediately after knowing it was existing.
My book of the moment is a big book I've found by chance, when I was waiting seated on a sofa in the famous roman quality-food mecca called Eataly.
I've picked it up because it was different from the other food and wine books: the book series was the Mondadori's Strade Blu, usually dedicated to fictions. Actually this book has something to do with fiction.
I'm talking about Andrea Scanzi's Elogio dell'invecchiamento, a book that talks about wines in a new way, with a bright irony, good taste and great culture, adding specialized quotations from literature, music and films. I never thought I could learn so much with such ease!
A book I thought It was easy to find, but it wasn't and unfortunately I had to buy the e-book, hoping to find one day a paper edition.
A very pleasant reading, absolutely to suggest!
My book of the moment is a big book I've found by chance, when I was waiting seated on a sofa in the famous roman quality-food mecca called Eataly.
I've picked it up because it was different from the other food and wine books: the book series was the Mondadori's Strade Blu, usually dedicated to fictions. Actually this book has something to do with fiction.
I'm talking about Andrea Scanzi's Elogio dell'invecchiamento, a book that talks about wines in a new way, with a bright irony, good taste and great culture, adding specialized quotations from literature, music and films. I never thought I could learn so much with such ease!
A book I thought It was easy to find, but it wasn't and unfortunately I had to buy the e-book, hoping to find one day a paper edition.
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